Моля Ви, не се излагайте. Обърнете се към нефорумен счетоводител и имайте повече уважение дори и към себе си.

Няма смисъл да обиждате счетоводителите, които пишат във форума.  Вие също го правите и за разлика от други с нищо не допринасяте по темата.  Липсата на знания не е повод за излагане. Тя лесно може да се коригира.  Липсата на интелект обаче не може да се коригира и наистина понякога може да доведе до излагане.

И за да не се отплесваме от темата, а и все пак тя да е полезна за някой, който ще я чете в бъдеще, ето и отговора на въпроса, който зададох:

В клетка 8.1 на Приложение 3 към
Годишната данъчна декларация по чл.
50 от Закона за даньците върху доходите на физическите лица (ГДД) се записва общата сума на приходите от чужбина. Това включва доходи от работа, доходи от наем, лихви, дивиденти, печалби от прехвърляне на имущество и други подобни, получени през данъчната година от държави, с
които България има сключен договор за избягване на двойното облагане.

Между другото, въпреки че силно се съмнявам, ако отговорът е неточен, ще моля да извините AI бота на сайта.  Все пак той не е “нефорумен счетоводител”, както се изразихте.

А наясно ли сте каква е тази сума, която касае 8.1 ? И след като спазваме указанията, ако я има я вписваме.

За съжаление не съм наясно.  Затова и питах.  Наясно съм само какви осигуровки дължа и какъв трябва да е крайният резултат.  Както и да е, по метода на проби и грешки стигнах до извода, че сумата в 8.1 трябва да е 0, защото иначе излиза, че тази сума е дължима към НЗОК.  Това няма как да е така в моя случай, защото същата сума (окончателни осигуровки) се начисляват и чрез подаване на Декларация 6 и таблици Т1/Т2 - разлика между дължими и авансово внесени за годината осигуровки.

Мисля, че следното е коректно за ГДД на СОЛ Свободна професия:

Приложение 3 т. 8: Окончателни осигуровки за внасяне - (общо ДОО, ДЗПО, НЗОК).
Приложение 3 т. 8.1: Нула

Годишна Декларация Образец 6: Начислени осигуровки за цялата година (включва както декларираните с Д1 и вече платени така и окончателните, които тепърва ще се плащат) разбити по перо - ДОО, ДЗПО и НЗОК съответно.
За СОЛ на Свободна професия, клетка 8.1 в Приложение 3 попълва ли се или се оставя 0?  Според обяснението излиза, че ако осигуровките са за своя сметка, което е така при СОЛ свободна професия, трябва да въведа същата сума като в клетка 8. Така ли е?

Цитат
На ред 8 в Част ІІ се посочва общият размер на окончателните осигурителни вноски по реда на КСО и ЗЗО за годината (вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за здравно осигуряване), определени съгласно данните от Таблици 1 и 2 на Справката/ите за окончателния размер на осигурителния доход (Образец 2004) към декларацията, както и окончателните вноски, които лицето е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, ако облагаемият доход по чл. 29 от ЗДДФЛ се включва при годишното изравняване на осигурителния доход в Таблица 2. На ред 8.1 в Част ІІ се посочват окончателните вноски, които лицето е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО, ако облагаемият доход по чл. 29 от ЗДДФЛ се включва при годишното изравняване на осигурителния доход в Таблица 2.
Вижте "Образец 2004 Справка за окончателния размер на осиг.доход за текущата година "
В Част III трябва дасте отметнали, че ще я продавате

Благодаря!
Намерих го. Не е в приложение 3 , а в IV част.

Да, част IV, клетка 8.  Единственото число, което се зарежда от подадени през годината декларации.  Само дето чаках зеления бутон досега :(.  С информацията, която съм подавал в месечните Д1 спокойно можеха да пресметнат всички приходи, данъци и да попълнят цялата ГДД заедно с Т1/2 таблиците.  Догодина хич няма да ги чакам. Два месеца сметки за едно число.
Здравейте колеги!

Според НАП:
Цитат
"При подаване на данъчна декларация (по чл. 50 от ЗДДФЛ), подавате и справки за окончателния размер на осигурителния си доход за социално и здравно осигуряване (Таблица 1 и Таблица 2 съответно), с което правите годишно изравняване."

Не виждам обаче Т1/Т2 секция в онлайн услугата за подаване на ГДД, а не намирам и отделна услуга за подаване на Т1/Т2.  Как се подават Т1 и Т2?  Като "Прикачени документи" от тип "Други документи" към ГДД?
Май е по чл. 6 - "внесеният от декларатора" авансов данък.  Платеца е фирма извън ЕС.
СОЛ свободна професия по коя алинея на чл. 43 от ЗДДФЛ внася авансов данък - по ал. 4 или ал. 6?  С други думи, авансовия данък къде се вписва - в част IV ред 8 на ГДД или в част 3 ред 1 на Приложение 3?
Благодаря за отговора, XXXXX!
Здравейте, от обработката поличих следния протокол:
Цитат:"Брой подадени Декларации обр.6:1 Брой приети Декларации обр.6:1 Брой отхвърлени Декларации обр.6:0
Декларираното задължение за период 13/2022 и код за вид плащане е отразено в данъчно-осигурителната сметка на задълженото лице. Декларацията е приета. Срокът за подаване на декларацията и плащането на задълженията по същата е 02.05.2023 г. За да се възползвате от удължения срок за деклариране и внасяне на задълженията по годишната декларация обр. 6 за 2022 г. следва да сте подали годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г., съдържаща данни за доходите на физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци, земеделски стопани, когато са избрали да се облагат по реда на чл.26 от ЗДДФЛ. "
Благодаря за отговорите !
За декл. 1 и декл.55 се използва ЕИК
За декл.6 и ГДД по чл.50 се използва ЕГН физ.лице

Тъй като услугата за подаване на д1 и д6 е комбинирана, а деклараторът е различен (ЕИК за д1 и ЕГН за Д6), излиза че пак трябва да се подават отделно и при подаването на всяка от тях да се маркира, че няма основание за подаване на другата.  :hmmm:

Освен това, в програмата за попълване има известна неяснота в терминологията осигурител и задължено лице.  За Д1 е добре - има отделни полета за осигурител (ЕИК) и задължено лице (ЕГН) във формата.  За Д6 обаче, ако изберем осигурител ЕИК, то поле 1 (Код на задълженото лице) се попълва автоматично с него, което не е правилно.  Излиза, че трябва да изберем осигурител ЕГН, което се разминава малко с очакванията ми за СОЛ на свободна професия, за да имаме правилно попълнена Д6 декларация. 
Не съм счетоводител, но относно приспадането осигуровките на СОЛ преди 10% данък сте прав.  Приход - 25% ПР - осигуровки преди са начислявате данък.

Разходи за ток, наем, и т.н. не се приспадат, тъй като вече са включени в 25% ПР.  Разходи за работник не знам, но според отговора на 5Х изглежда 25-те % включват и тях.
 Благодаря, Бобо.  Може би ще го направя, но напоследък отговорите на НАП са като че са от изнесен call center.  Преди 10-ина години отговаряха доста по-смислено и обосновано.

Колибри, благодаря за пожеланията.  Ако форумът е за това, което казвате, не разбирам как успях да се регистрирам в него при условие, че не съм счетоводител.  И ако се очаква всички да сме счетоводители, защо получавам на лични съобщения оферти за платени счетоводни услуги от съфорумци?  В това няма нищо лошо разбира се и аз съм се възползвал от такива предложения, но явно форумът е отворен за всеки и съвсем не се очаква всички да сме счетоводители.  Успех и на Вас!
Здравейте, Колибри.

Това което сте подчертали го видях.  Това е още една странност при условие, че чл. 9, ал. 2 от ЗДДФЛ и чл. 10, ал. 1, т. 3 и 4 не дискриминират дали документа засяга само дейността на предприятието или не.

Относно това да се обърна към счетоводител, ами аз точно това правя като пиша в този форум.  Предполагам немалко от хората, които отговарят са счетоводители.  Благодаря, на всички, които го правят!  Ако се обърна към един счетоводител, ще получа нейното/неговото мнение.  Тук мога да получа отговор от много счетоводители с различно мнение по въпроса и всички да се поучим от отговорите.  В този форум съм се натъквал на не една тема, където горещо се дискутират теми, при които счетоводители с дългогодишна практика са на различно мнение.
Според НАРЪЧНИК ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, 2022 - FISH-I.4:

Лицата, упражняващи свободна професия, нямат задължение да ползват фискално устройство, съответно да издават фискални касови бележки, но на основание чл. 9, ал. 2 от ЗДДФЛ те следва да издават документ за придобитите от тях доходи по чл. 29 от ЗДДФЛ.

чл.9 (2) Данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова бележка от фискално устройство или касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност съгласно ал. 1, издават документ за придобитите от тях доходи от източници по чл. 10, ал. 1, т. 3 и 4, съдържащ реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството. Документът се издава в два екземпляра, като единият се предоставя на платеца на доходите, а вторият се съхранява от физическото лице.

ЗСч чл.6
(3) Първичният счетоводен документ, който засяга само дейността на предприятието, съдържа най-малко следната информация:
1. наименование и номер на документа, съдържащ само арабски цифри;
2. дата на издаване;
3. наименование на предприятието;
4. предмет, натурално и стойностно изражение на стопанската операция;
5. име и подпис на съставителя.

Да разбирам ли, че така издадената фактура не е задължително да включва:
 - дата на възникване на данъчното събитие
 - получател (това ми се струва абсурдно)
 - основание за неначисляване на ДДС

...или просто каквото се има предвид е, че чл. 9, ал. 2 от ЗДДФЛ изисква тези атрибути, което не изключва други части на закона или други закони да изискват още?

Също така ми се струва странно, че се изисква подпис.  Изискванията за подпис/печат на фактурите не отпаднаха ли отдавна?
Сърдечно Ви благодаря з търпението и отговорите!
Още не бях стигнал до данъците :). Нямах си на представа, че осигуровките също може да се изравняват с ГДД.  Значи ако ОД в Д1 през цялата година е по-ниско от реалните доходи (например минимален ОД), то може да се изравни при подаването на ГДД .
Казах огромен тръгвайки от следното разсъждение.  Ако приходите са 4000 на месец и съответно ОД се получава 3000 след приспадане на 25% разходи, а в Д1 пиша минималния осигурителен доход вместо реалния очаквайки, че приходите може да не са такива през цялата година, само за два месеца ще се съберат повече от максималния осигурителен доход (3000-710)*2.  Доколкото разбирам трябва така да се избират месечните стойности, така че каквито и промени да има в приходите, до края на годината да могат да се изчистят без да излизаме от границите м/у минимален и максимален ОД на Д1.
В такъв случай би трябвало да е практика СОЛ да се осигуряват на минимума през годината и в  последното Д1 за годината да декларират огромен осигурителен доход.  Това не би ли довело до ОД число по голямо от максималния ОД?
@delphine, Благодаря Ви много за изчерпателния отговор!